Szolgáltatások

Hogyan indul el a tervezési folyamat és hogyan zajlik maga a tervezés?

Az első és legfontosabb lépés egy személyes találkozás a megrendelővel. Ez azért is nagyon fontos, mert ennek során elkezdődhet egy kölcsönös bizalomépítő folyamat, ami a későbbiek folyamán a siker záloga is lehet. Hasznos lehet, ha mód és lehetőség van az illető jelenlegi lakását is megtekinteni, akkor is, ha éppen most készül panelból egy többszobás családi házba költözni. Ez ugyanis sokat elárul a megrendelőről, az életmódjáról, az igényeiről, a stílusáról.

Ezután alaposan áttekintjük a tervrajzokat (ha vannak), megbeszéljük milyen elképzelései vannak, és milyen kiindulópontokat kell figyelembe vennünk. Ilyenek lehetnek pl. a már meglévő bútorok, vagy akár egy kedvenc dekorációs tárgy is.

Ezután fogunk hozzá a tervezéshez. Ezt ma már gyakran a konyhánál kezdjük, amely az utóbbi időben eldugott zugból központi helyiséggé nőtte ki magát. A burkolástól kezdve a függönyök színéig mindent sorra veszünk, beleértve olyan apróságokat is, mint mondjuk a konnektorok helye, formája, színe, stb.

Az ügyfél hozza az elképzeléseit, a tervező az ötleteit, ezeket egyeztetjük, és így áll össze a végleges kép, amelyből megszületik majd a végleges tervdokumentáció.

Padlótól a plafonig megtervezni egy gyakorlatilag idegen ember otthonát, egy munkahelyet, vagy akár egy vendéglátóhelyet,nem kis felelősség !

Éppen ezért a tervező munkája nagyrészt bizalom kérdése. Fontos, hogy már az első találkozástól kezdve kialakuljon egy folyamatos, kölcsönös bizalom azzal a személlyel, aki ránk bízza a tervezést.

A konkrét tervezési folyamat az első beszélgetéstől számítva általában 2-3 hónapot igényel. Annál simábban megy a dolog, minél hamarabb keres meg bennünket az ügyfél, akár már az építkezés, illetve a felújítás megkezdése előtt. Sok időt és pénzt lehet ugyanis spórolni azzal, hogy eleve a megrendelő elképzeléseihez, a közösen kitalált megoldásokhoz igazítjuk a válaszfalakat, konnektorokat, ajtókat stb. Azért is szoktuk javasolni ezt a módszert, mert így van idő kényelmesen végiggondolni és finomítani az elképzeléseket.

Ha otthontervezésről beszélünk, akkor azt általában a nőkre bízzák a férjek. Viszont a férfiak is egyre igényesebbek, nyitottabbak, a praktikus szempontokra pedig kifejezetten fogékonyak. Ezért a leendő otthon megtervezésének megbeszélésekor jó, ha a család férfi tagja is jelen van, sőt van, ahol a már tizenéves gyermekeket is be lehet vonni a tervezgetés folyamatába.

A tervezői szolgáltatáson belül megkülönböztetünk elsődleges, speciális, valamint különszolgáltatásokat.

Az elsődleges szolgáltatásokon az alábbi tevékenységeket értjük:

Interjúkészítés, feladatelemzés, feladatértelmezés, felmérés, felszerkesztés, valamint funkcionális átértelmezés, ha szükséges. Ezután jöhet a berendezési terv (alaprajz), falnézetek, térbeli ábrázolások (lépték nélkül), építési-bontási tervek, burkolatkiosztási tervek elkészítése. Ezzel párhuzamosan a gépészeti, elektromos berendezések telepítési helye is meghatározásra kerül, valamint ha egyedileg készített bútorok kerülnek betervezésre, akkor ezekről is készülnek tervrajzok. Világítási tervet is készítünk, mely tartalmazza a világítótestek kiosztási helyét, konszignációval együtt (alaprajz és falnézet szintjén). A fürdőszoba- és konyhatervek szintén konszignációval együtt készülnek el.

Fenti tevékenységeket sok apró, de nem elhanyagolható momentum kíséri még, például a lakástextíliák kiválasztása, ajánlása, formai tervezése (függöny, szőnyeg, dekortextil), színtervek, díszítés, dekorálás, társművészeti alkotások ajánlása. Szükség esetén katalógusokat, anyagmintákat is mutatunk a megrendelőnek, melyek vizuálisan könnyebbé teszik a választást.

Különszolgáltatásnak minősülnek az alábbi tevékenységek:

Különleges technikát igénylő ábrázolás (magas minőségű grafika, animálás, modellezés), tervmódosítás a már elfogadott változat után ( a megbízó utólagos kérésére, vagy egyéb okból), a vásárlásokban való részvétel, valamint az épület külső környezetének berendezése kereskedelmi forgalomban kapható berendezési tárgyakkal, a költségbecslés, a berendezési elemek költségvetése, költség összesítés.

 Speciális szolgáltatásként tartjuk nyilván a különböző programtervek készítését, amely alaprajzi szintű tervezésből áll, pl. lakásvásárlási tanácsadásnál, vagy interaktív lakberendezésnél (távtervezési szolgáltatás)

Elsődleges szolgáltatások esetében a tervezői munka menete a következő:

Előkészületi szakasz

 • Programegyeztetés, helyszíni és igényfelmérés

 • Eredeti állapot felszerkesztése, M=1:50 léptékben (eredeti építészeti rajz+felmérés alapján)

Vázlattervi szakasz

 • Vázlattervek (funkcionális térszervezés, átalakítás berendezési terv formájában több változatban)

 • Magyarázó / látványtervek

 • Berendezési terv (alaprajz M=1:50)

Kiviteli szakasz

 • Végleges berendezési terv M=1:50 léptékben

 • Építési, bontási gépészeti, világítási, burkolati tervek

 • Téri ábrázolások

 • Szükség szerinti falnézetek

 • Általános műleírás, konszignációval

 • Színtervek, anyag- és színminták, katalógusok bemutatása

 • Tervezői művezetés (3-5 alkalommal)