Színkalauz

A színek szerepe a lakberendezésben

Úgy használd a színeket, mint jó szakács a fűszereket!!!”

Mit is értünk az alatt, ha ezt a szót halljuk: szín?

Sokan talán most döbbennek rá először – mikor ezt a kérdést feltesszük – hogy a szín önmagában nem létező dolog, tehát az anyagoknak egy olyan tulajdonsága, amely fény hatására jön létre. Azok az anyagok, amelyek a fényt jobban elnyelik, azok lesznek a sötétebbek (végül feketék), amelyek viszont jobban visszatükrözik, azok lesznek a világosabban (végül fehérek).

A fény nem más, mint elektromágneses hullámok sokasága, azonban a különböző féle pigment anyagokkal kölcsönhatásba lépve, szebbnél szebb színárnyalatokat hoznak létre, szinte korlátlan sokféleségben. Az ember szeme több millió színt képes megkülönböztetni. Az ember a magát körülölelő anyagi világban, hogy tájékozódni tudjon, a színeket hívja segítségül. Minden színnek megvan az élőlényekre, így az emberre is gyakorolt lélektani hatása. Ezért a környezetünkben és a lakberendezésben, mint hangulatkeltő eszközt önmagában is felhasználhatjuk otthonunk teljes átformálására anélkül, hogy a meglévő berendezési tárgyainkhoz hozzá kellene nyúlni, bármit is odébb kellene tolni.

Gondoljunk csak bele, amikor belépünk egy lakásba, az elénk táruló látvány a megannyi színhatásával azonnal meghatározza a térhez való viszonyunkat, hangulatunkat és szimpátiánkat. Ezáltal rögtön véleményt formálunk a lakás lakójáról is, tehát mikor színt választunk otthonunk dekorálásához – magunkról is véleményt mondunk, mások számára kitárulkozunk. Viszont azt se felejtsük el, hogy az otthonunkat elsősorban magunknak, és nem a látogatóknak rendezzük be! A barátságos otthon harmonikus, meleg hangulatát csakis a minket körülvevő, velünk együttélő berendezési tárgyak együttes színhatásának figyelembevételével tudjuk megtervezni, vagy átformálni. A térélményünket is tudjuk alakítani a színek helyes megválasztásával. Ahhoz, hogy egy nagyobb szoba kisebbnek tűnjön, vagy egy szűkre sikeredett helyiség tágasabbnak, nem kell más, mint a falak egy jól megtervezett színes átfestése. A világos háttér előtt a sötétebb színek hátrébb kerülnek, míg a sötét háttér elé helyezett világos színek szinte kiugrani látszanak a térbe. A sötét mennyezet lenyomja a teret, a világos felemeli. A színek hőérzetünkre is hatással vannak, ezért megkülönböztetünk hideg és meleg színeket, árnyalatokat. Az északi tájolású helyiségeket, ha narancsba hajló sárga színre festjük, sokkal melegebbnek, barátságosabbnak érezzük, míg egy nap tüzétől felhevített nyugati fekvésű helyiség falait, ha kékre színezzük, sokkal elviselhetőbbé teszi ott tartózkodásunkat.

Nagyon fontos a színharmonia kérdése a lakberendezésben. Itt figyelembe kell venni a természetes és mesterséges fényviszonyokat, a helyiségek arányait és méreteit, a bútorok anyagát, a kárpitanyagok milyenségét. De éppen ilyen fontos tényezők a padlóburkolatok, a szőnyegek, a függönyök és az összes díszítésre szolgáló tárgyak szerepe is. Vegyük tehát figyelembe, hogy minden tárgynak, színnek megvan a maga jelentősége egy harmonikusan berendezett lakás összképében. Például ha egy kis méretű garzonlakást szeretnénk kifesteni, akkor arra törekedjünk, hogy a teret tágítani kell, amit csak oly módon érhetünk el, hogy a falakat halvány, visszafogott színre – mint vízzöldre, jégkékre, világos lilára, krémre, vagy galambszürkére – festjük. A berendezés színválasztásánál is akkor járunk el helyesen ilyen kis terű lakások esetén, ha kevés színnel operálunk, inkább egy főszínt kiemelve, annak árnyalataival vesszük körül magunkat.

Színek az enteriőrben

A színeknek jóval nagyobb a hatása az életünkre, mint azt gondolnánk. A színek segítenek harmonikussá tenni azt a környezetet, ahol élünk, dolgozunk, pihenünk, vagy éppen szórakozunk, esetleg várakozni kényszerülünk. A nem megfelelő színeknek azonban zavaró, nyugtalanító hatásuk is lehet. Ezért kellően odafigyelve alkalmazzuk a színeket és árnyalatokat. Ne féljünk a színekkel játszani ! Ha már megvan az a csodálatos emberi adottságunk, hogy színesben látjuk a világot, akkor ezt használjuk is ki !

A színeknek már önmagukban is megvan a kifejező ereje, de tökéletesen csak más színekkel együtt képesek a kívánt hatást elérni. A különböző árnyalatok kiegészítik, vagy fokozzák egymás hatását, harmonizálhatnak egymással, vagy épp az ellenkezőjét érhetjük el a nem megfelelő színválasztással.

Mivel a színek közvetlen hatást gyakorolnak a hangulatra, a nem megfelelő kombináció levertséget, rosszkedvet, haragot, idegességet válthat ki. Éppen ezért a tónusokkal, árnyalatokkal, kiegészítő színekkel óvatosan, átgondoltan bánjunk, különösen akkor, ha a minket körülvevő négy falról van szó.

Egy enteriőr felújítása hallatán elsősorban a festésre gondolunk, hiszen ez az egyik legegyszerűbben kivitelezhető megoldás. Mindössze néhány ecset, henger és természetesen festék szükséges ahhoz, hogy később élvezhessük a pazar látványt. A szín kiválasztását egyedi igények befolyásolják, de nem szabad elsiklanunk a színárnyalatok jelentősége mellett.

Beszéltünk már a színek hőérzetünkre gyakorolt hatásáról, illetve hogy megkülönböztetünk hideg és meleg színeket, árnyalatokat. Azt sem árt tudnunk, hogy minden színnek van hideg és meleg árnyalata egyaránt !

A meleg színek élénkek és izgalmasak, a hideg színekkel nyugalmat, békét lehet kifejezni. Bármely szín legvilágosabb árnyalata a fehér, a legsötétebb a fekete, legszínesebb pedig az alapszín. Különböző tónusokat kapunk, ha az alapszínhez fekete, vagy fehér színt keverünk. A világosabb tónusok finom harmóniát, eleganciát is eredményezhetnek, a sötétebb tónusokkal pedig olykor drámaibb hatást érhetünk el. Semlegesek azok a színek, amelyeknek nincs színezete, tehát a fehér, a fekete és a szürke. Ezekkel a színekkel igen finoman összeköthetjük az eltérő színkarakterű részleteket a lakásban.

Az egyes színekről – bővebben

Lássuk most, hogy az egyes színek külön-külön milyen hatással bírnak a lakberendezésben, hogyan hatnak ránk, emberekre, illetve milyen hatást, hangulatot érhetünk el velük.

Sárga

A legfényesebb, ugyanakkor a legvilágosabb szín. Felerősít és tágassá teszi a teret. A sárga árnyalatai derűs érzést keltenek anélkül, hogy a teret összenyomnák. A beeső fénysugarakat is barátságossá varázsolja ez a szín. A sárga árnyalataihoz minden illik. Fontos, hogy a jól megválasztott sárga falszínből az összes többi szín (bútorok, textilek, képek, stb.) kifejezően emelkedjen ki, de azzal mindig maradjon is összhangban!

A sárga rendkívül figyelemfelkeltő, extravagáns, élénkítő szín. Optikailag nyújtja a teret, gyengén megvilágított lakrészekben, sötét folyosókon kifejezetten jó szolgálatot tesz. Mélyebb helyiségek falait térben előre tolja. Vidám és bensőséges, az otthon melegét legjobban visszatükrözni képes szín, mely a nap sugarát is pótolja. Ezért északi fekvésű lakóhelyiségekben bátran alkalmazható. Klasszikusan elegáns, falakon, függönyökön kedvelt, krémszínű kárpitanyagokkal és világos, natúr fa bútorokkal harmonikus berendezést alkot.

A sárga a tiszta gondolkodás színe. Elősegíti az agyműködés és a koncentráció minden formáját. Kiváló árnyalat olyan helyiségekben, ahol szellemi erőfeszítést végeznek.

Amellett, hogy vidámságot hoz a laktérbe, világos árnyalatával pl. a plafonon a belmagasságot optikailag megemeli.

Narancs

A sárga és a vörös keverékéből álló narancs élénkséget és mozgalmasságot sugároz. A szín intenzitásának megfelelő arányban kell állnia a felület nagyságával: minél erősebb az árnyalat, annál kisebb felületen ajánlott azt alkalmazni, különben idegesítően hathat.

A sárgához hasonlóan a narancs árnyalatai is a napfény derűs hangulatát képesek becsempészni a lakóhelyiségekbe. Ez a kellemes szín borongós, szürke évszakokban is vitalizálja a lakókat. A narancs szín uralta lakásokat barátságos, vendégszerető otthonként is definiálják a színterapeuták. Ideális árnyalat lehet a hálószobában is (hacsak nem kizárólag aludni szeretnénk ott, mert ha igen, abban az esetben a hidegebb színek között ajánlatos keresgélni).

A narancs egyik legközkedveltebb árnyalata a terrakotta. A barna és a vörös keveréke a mediterrán életérzés kifejezője és enteriőrjének színvilága. Sokat kipróbált szín, ezért igen változatos módon lehet használni a lakásban. A nyugalom és a tűz elegye, az otthon melegének tónusa. Natúr anyagokkal, fával, náddal, gyékénnyel, rattannal csodálatosan kiegészíthető. Padlóburkolatként, még ha az akár kerámialap is, meleget áraszt, falakon alkalmazva, az elé állított világos vagy fehér bútorokat jól kiemeli. Lakástextilekben a fehér színekkel jól kombinálható, aranysárgával pedig kifejezetten elegáns. A kovácsoltvas bútorok egyik legharmonikusabb kiegészítő színe.

Vörös

Intenzitásától, illetve a mellette levő színektől függően melegséget áraszt, azonban fojtogató is lehet. Az öntudatosság megtestesítője. A vörös alkalmazásával hatásos színhangsúlyokat helyezhetünk el a térben (pl. függönyök, párnák, terítők, egyéb kiegészítők, vagy szőnyegek). Fehérrel és arannyal kombinálva a gazdagság és a melegség tökéletes kifejezője lehet.

Ahol a vörös meleg hatását kívánjuk erősíteni, ott a világosabb árnyalatokat, úgymint lazac, hússzín, rózsa, világos kárminpiros, tégla színeket alkalmazzuk inkább. A sötétebb és barnásabb árnyalatú vörösek különleges „szilárd” hatást kölcsönöznek pl. a falak esetében. Nem véletlenül mondják a vörösre, hogy a szenvedély színe, hiszen energikussá tesz, felpezsdít. Többnyire az erotika, szerelem színeként azonosítják, de élettani hatása miatt hálószobákban csak módjával célszerű ezt a színt alkalmazni. Kifejezetten előnyös ugyanakkor étkezőkbe, éttermekbe, mivel a vörös kifejezetten étvágygerjesztő.

Energikus, szenvedélyes, már-már erőszakos szín. Alkalmazásával a leghűvösebb helyiségek is melegséget sugároznak.

Zöld

A hideg és a meleg színek határán helyezkedik el ez a kék és a sárga keverékéből létrejött árnyalat. Nyugtató, kiegyensúlyozó hatásával kellemessé teszi a helyiségben való tartózkodást. Sárgásabb árnyalataival melegítő, míg a kékesebbekkel hűsítő, hidegebb hatást érhetünk el. A zöld a leggyakrabban előforduló szín a természetben. Sokkal több előnyösebb tulajdonság tulajdonítható neki, mint pl. a kék árnyalatoknak. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, melegebb és hűvösebb árnyalatokban egyaránt kikeverhető. Különféle árnyalatai ideálisak a hálószobákba, nappalikba, konyhákba és étkezőkbe egyaránt. Lazító hatása miatt előszeretettel alkalmazzák kórházakban, iskolákban.

Több kékkel keverve hideg, egyben távolító színné válik. Megfontolandó az alkalmazása, ha mégis sor kerülne rá, feltétlen nyugati tájolású helyiségek falait színezzük ilyenre.

Sárgával keverve, vagy kiegészítve egészen más a helyzet. Ezek a színkombinációk a citrusok világát, a füves rétek lágy nyugalmát, esetleg a zöldalma ízét idézik meg a szemlélőben. Fiatalos tisztaságot, friss levegőt sugárzó szín, étkezőkben, konyhákban étvágygerjesztően hat és mindenkor felfrissít. Jól passzol a sárga zöldes árnyalataival és a fehérrel egyaránt. A hozzáillő fa színek a világos, natúr árnyalatok (bükk, kőris, juhar, stb).

Barna

Padlóburkolatként a föld hangulatát idézi. A falakon alkalmazva a bútor színeinek mindig alá kell rendelni, csak így érhető el, hogy hangsúlyozza berendezési tárgyainkat. A barna sárga, narancs, arany, okker színekkel kombinálva kellemes légkört teremt a lakásban. Túlságosan sötét árnyalatainak túlzott alkalmazása azonban komorságot sugározhat. A földszínek különböző árnyalatai erőteljesen vágykeltők, ezenkívül nyugtató, frissítő hatásuk is lehet. A barna a kényelem és az egyszerűség megteremtője.

Kék

A gondolkodás és a koncentráció színe. Nyugtató hatása a zöldnél is erősebb. Meleg, világos helyiségekben a kék frissítően, kellemesen hat. Étvágycsökkentő hatása miatt azonban konyhákban, étkezőkben nagyon megfontoltan kell alkalmazni. A kéket gyakran az intelligencia és a tisztaság színeként említik, a hűvös elegancia testesül meg benne. Nyugalmat áraszt, ezért kifejezetten ideális szín hálószobákba. Az aprócska helyiségekben világoskék falfestéket célszerű használni, mivel a sötétkék a zártság érzetét kelti.

A kék hideg, tiszta, megnyugtató szín. A levegőt és annak friss illatát hozza a térbe. Élénk színek számára kedvező háttér. Napsütötte szobákban, főleg ahol a teret tágítani szeretnénk, falra, mennyezetre álmodni sem lehetne kedvezőbbet, mint a kék és árnyalatai. Kárpitnak, ágyneműhuzatnak a tenger és az ég kékje kiváló szín, szemnek, léleknek megnyugvás, testnek pihentető. Fehérrel mindezek a hatások még inkább fokozhatók.

Lila

A kék és a piros keveréke, ezért azok hatása is kiegyensúlyozottabban jelenik meg. Fájdalomcsillapító hatású, továbbá növeli kreativitásunkat, segít a koncentrálásban. Tisztelet és rejtélyesség egyszerre tükröződik benne vissza. Ha komor a hangulatunk, vagy kreatív ötletekre van szükségünk, bátran támaszkodjunk erre a színre. Dolgozószobában domináns színként is használhatjuk, mivel serkenti az agy kreatív központját. Nem utolsó sorban pedig segít megszüntetni a fejfájást.

Nagy tömegben nyugtalanító, már-már kellemetlen lehet. Ezért, ha tehetjük, ne fessünk nagy falfelületeket erre a színre, különösen ha hajlamosak vagyunk a depresszióra. Ha ennek ellenére mégis lilára festünk, akkor kombináljuk komplementer színével, a sárgával. Kontrasztja a zöld és a fehér bizonyos árnyalatai lehetnek. Különösen a natúr, világos színű fabútorok illenek hozzá. A felnőttekkel ellentétben a gyerekek kifejezetten jól reagálnak a lilára, ezért az ő szobájukból nem szükséges mellőzni ezt a színt.

Szürke

Viszonylag semleges szín, önmagában semlegesen viselkedik, más árnyalatok közelében azonban ahhoz a színhez igazodva változik. A bútorok színei semleges szürke háttér előtt érvényesülnek a legjobban.

Fehér

A fehér ősidők óta az ártatlanság és a tisztaság jelképe. Feszültségoldó hatású. A túl sok fehér szín azonban hideget áraszt. Sötét színekkel kombinálva kontrasztosabb hatást érhetünk el vele.

Fekete

A teljes belső béke színe. Ha túlzásba visszük alkalmazását, könnyen gyászos hatást kelthetünk vele. Más színárnyalatokkal kiegészítve (pl. arany, ezüst) azonban egészen különleges, már-már színpadias megjelenést kölcsönöz. Gyakran tartják számon legénylakások uralkodó színeként.